RFA_Infoblokk RFA_Infoblokk
Főoldal Tájékoztató Sajtóközlemény Karcagi kistérség közösségi fejlesztése


A projekt címe: "Karcagi kistérség közösségi fejlesztése"
A projekt kezdete: 2019.05.22.
A projekt fizikai befejezésének tervezett napja: : 2023.11.30.
Igényelt támogatás: 156 850 000 Ft
Támogatás mértéke: 100%
A projekt azonosító száma: TOP-5.3.1-16-JN1-2017-00006

A projekt bemutatása:
A Kormány a Partnerségi Megállapodásban célul tűzte ki a közösségek fejlesztését. Az intézkedés kapcsán közösségi térségi, települési, illetve településrészi helyi identitást erősítő közösségfejlesztési folyamatok, továbbá – a TOP ERFA beruházásaihoz, illetve egyéb infrastrukturális beavatkozások előkészítéséhez kapcsolódóan – közösségi részvételre épülő tervezési gyakorlatok alkalmazása, szabadidős, bűnmegelőzési, közbiztonsági és közlekedésbiztonsági programok valósulhatnak meg.
A projekt három célterületet tartalmaz, a Karcagi kistérséghez tartozó öt településének összefogásával. Az öt település összefogva, a kistérség lakosságát ösztönözve tesz a helyi identitás erősítéséért.

A projektben érintett 5 település egymáshoz való viszonya legmeghatározóbb része a 2004.06.29-én alapított Karcagi Többcélú Kistérségi Társulásra alapszik, amit együtt alapítottak, és amelynek keretében a mai napig több közigazgatási feladatot közösen látnak el. Az öt település közös kulturális értékeket képvisel, a nagykunságra jellemző népi hagyományokat, a mezőségi népviseletet, az alföld eme részén hungarikumként bejegyzett karcagi birkapörkölt közös hagyományokat ápol a gasztronómia területén is.

A projekt alapvető célja a közösségfejlesztés. A közösségfejlesztésen keresztül a helyi közösséghez és a társadalomhoz tartozás elősegítése valósul meg. A projekt végső céljaként fogalmazható meg, hogy mindenki tartozzon valahová és valakikhez, közösségi és társadalmi beágyazottságban éljen, legyen esélye-lehetősége saját életfeltételeinek javítására és képes legyen a pozitív változásokra irányuló közös cselekvésben való részvételre. Az öt település összefogásával jelen projektben megvalósíthatóvá válik a kistérség együttes közösségfejlesztése a kistérségi összefogás erősítésé.

A projekt megvalósítására helyi cselekvési terv készül az igényfelmérések alapján. A cselekvési terv alapozva elkészül a projekt rendezvénynaptárra. Ennek alapján kerülnek megvalósításra a közösségi akciók, tevékenységek, események a fejlesztési cél elérése érdekében. Két településen (Karcag és Kisújszállás) információs pontok kerülnek kialakításra ahol mindenki tájékoztatást tud kapni a projekt keretében megvalósuló programokról, eseményekről.

Karcagi kistérség közösségi fejlesztése Karcagi kistérség közösségi fejlesztése Karcagi kistérség közösségi fejlesztése Karcagi kistérség közösségi fejlesztése Karcagi kistérség közösségi fejlesztése Karcagi kistérség közösségi fejlesztése Karcagi kistérség közösségi fejlesztése Karcagi kistérség közösségi fejlesztése Karcagi kistérség közösségi fejlesztése